
Невдовзі почнеться сезон у грибників. Але, на жаль, все частіше трапляються отруєння дикорослими грибами. В Україні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних – до 2 тисяч. Слід зазначити, що не лише отруйні гриби можуть завдати шкоди здоров’ю людини, але й неправильно приготовлені їстівні гриби. Аби запобігти отруєнням дикорослими грибами, Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації нагадує мешканцям області основні правила збирання і споживання грибів.
Пам’ятка для грибника
- Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.
- Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.
- Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
- Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
- Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.
- Не вживайте сирих грибів.
- Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
- Не забувайте, що гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Група ризику
Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;
- людям літнього віку;
– людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки. У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.
Симптоми отруєння
Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація.
Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.
Допомога при отруєнні
– При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;
– промити шлунок простою водою;
– прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);
– пити багато рідини (підсолену воду, прохолодний чай);
– не вживати алкоголь та будь-яку їжу.
Пам’ятайте
У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.
Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально.
Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях (печериці, гливи тощо).