Не вживайте дикорослих грибів!

Невдовзі почнеться сезон у грибників. Але, на жаль, все частіше трапляються отруєння дикорослими грибами. В Україні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних – до 2 тисяч. Слід зазначити, що не лише отруйні гриби можуть завдати шкоди здоров’ю людини, але й неправильно приготовлені їстівні гриби. Аби запобігти отруєнням дикорослими грибами, Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації нагадує мешканцям області основні правила збирання і споживання грибів.

Пам’ятка для грибника

  • Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.
  • Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.
  • Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
  • Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
  • Не забувайте, що гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

Група ризику

Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;
  • людям літнього віку;

– людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки.  У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.

Симптоми отруєння

Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація.

Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

 

Допомога при отруєнні

– При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;

– промити шлунок простою водою;

– прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);

– пити багато рідини (підсолену  воду, прохолодний чай);

– не вживати алкоголь та будь-яку їжу.

 

Пам’ятайте

У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.

Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально.

Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях (печериці, гливи тощо).

Не вживайте дикорослих грибів!