Африканська чума свиней

Африканська чума свиней -  висококонтагіозне захворювання домашніх і диких тварин. Вакцин для профілактики хвороби і медикаментів для лікування не існує. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.

Основним джерелом поширення інфекції є хворі тварини, що виділяють у навколишнє середовище вірус із секретами й екскретами. Тварини заражаються через предмети відходу, травний тракт із інфікованими кормами й водою, через дихальні шляхи й ушкоджену шкіру. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, домашні й дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів і воші), що були в контакті із хворими й загиблими свинями. Інкубаційний період захворювання залежить від кількості вірусу, що поступив до організму, стану тварини, важкість перебігу може тривати від 2 до 6 діб.

Власникам господарств та особистих підсобних господарств, у яких є свинопоголів’я, необхідно дотримуватися ряду правил, виконання яких дозволить зберегти здоров’я тварини й уникнути економічних втрат.

-    суворо дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог;

-    надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинацій (обов’язкове проведення вакцинацій проти класичної чуми свиней);

-    утримувати поголів’я в закритому режимі (територія огороджена, наявність дезбар'єру при в’їзді та виїзді, дезкелимків при вході і виході у приміщення, побутові приміщення за типом санпропускнику, заборона надходження на територію сторонніх осіб, транспорту, бродячих собак, котів, тварин утримувати в приміщення, а не на вигульних двориках), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;

-    щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від кровососущіх комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу із гризунами;

-    не завозити свиней без узгодження з Держветслужбою, переміщення свиней проводити по ветеринарним документам;

-    не використовувати корми тваринного походження, обов’язкове кип’ятіння харчових відходів впродовж 30 хвилин, які згодовувати свиням після охолодження;

-    щоденний клінічний огляд свинопоголів’я господарств;

-    про всі випадки захворювання свиней негайно повідомляти у державні  ветеринарні установи по зонах обслуговування;

-    не проводити вимушений забій тварин без обов’язкового ветеринарного огляду;

-    не допускати завезення тварин і продуктів тваринного походження із неблагополучних територій.