This is a sample headline

На осінь, як правило, припадає сезон активного збору дикорослих грибів. Але крім користі гриби можуть спричинити і серйозні проблеми зі здоров’ям.

За інформацією МОЗ України, станом на 21 вересня в країні дикорослими грибами отруїлись 174 людини, з них 11 осіб померло. На Полтавщині від отруєння дикорослими грибами постраждало 5 людей, з них 3 дітей. Як повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, отруєння сталися в Кобеляцькому (1), Пирятинському (2) та Полтавському (2) районах.

Основні причини отруєнь:

1. Вживання отруйних грибів. Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка, яка є причиною важкого отруєння, що закінчується часто летально. А цей гриб недосвідчені грибники можуть переплутати з сироїжкою, печерицею, зеленушкою.

2. Неправильне приготування умовно-їстівних грибів. Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.

3. Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Споживати гриби можна не всім. Оскільки цей продукт харчування важко перетравлюється, то у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози він може викликати загострення основної хвороби. Лікарі не рекомендують вживати гриби дітям до 12 років, літнім людям, вагітним і матерям, які годують груддю.

Щоб убезпечити себе, краще вживати гриби, вирощені у теплицях. Тим, хто вирішив піти на „тихе полювання”, управління з питань цивільного захисту ОДА радить суворо дотримуватися правил збирання та приготування дикорослих грибів.

Пам’ятка для грибника

  • Відмовтесь від вживання пластинчатих грибів, тому що саме ними найчастіше отруюються люди.
  • Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.
  • Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
  • Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
  • Не забувайте, що гриби - швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.

Перша допомога при отруєнні

Період проявлення симптомів може тривати від кількох годин до трьох днів. При перших ознаках отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) необхідно викликати „швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викличте блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс. Для полегшення стану покладіть до його ніг грілку. Ні в якому разі не можна вживати спиртні напої, які лише сприяють всмоктуванню отрути.

Недоїдених грибів не викидайте, адже їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.